Erotika v moderních médiích

Dnešní moderní civilizace svým rozmachem komunikačních médií docela určitě mění náš pohled i na sexualitu. Nabídka knih, časopisů, televizních seriálů, filmů či webových stránek (a to především) s tematikou sexu je obrovská a všudypřítomná, snadno dosažitelná i dětem. Teoreticky se jedná o vynikající podmínky, které by měly snadno vyvrátit pesimistický postesk nad nedostatečnou výukou a vzděláním v oblasti erotiky. Bohužel, i v tomto případě naneštěstí platí, že kvalitu nelze vyvážit kvantitou a negativní dopad zaměření převážené většiny komunikačních kanálů je patrný asi všem.

Vžijme se do role dospívajícího, kterému se nedostane žádného poučení ve věcech lásky ani od rodičů, ani od výchovného ústavu, a tak se snaží na prvním rande uplatnit principy, které fungují hrdinům jeho či její oblíbené mýdlové opery, anebo se během milování zoufale snaží napodobovat praktiky porno herců či hereček odkoukaných z internetu, které považuje za projev normálního milování. A proč taky ne, vždyť všechna ta videa jsou si tak podobná a je jich takové množství, že splňují předpoklady toho, jakým způsobem je ve společnosti definována normalita a standard, a s něčím jiným se zatím náš průzkumník či průzkumnice v kouzelném světě erotiky třeba ještě ani nesetkal/a.

Také na tuto situaci jsem chtěl upozornit, opět nikoliv v potřebě moralizování, ale abychom si uvědomili, že když toužíme poznat, co je láska, může být nejdříve užitečné se některých konceptů, které vzklíčili z našeho podvědomí v důsledku podobné mediální masáže, zbavit. Nebude to jednoduché. Tématu proměny vnímání sexuality, díky její převážné podobě na internetu, se věnuje článek v příloze (Žádné líbání, mazlení, něha…).

Comments are disabled for this post